
In het studiejaar 2024-25 telt Nederland ruim 131.000 internationale diplomastudenten. Dat is 3 procent meer dan het jaar ervoor, het kleinste groeipercentage in tien jaar tijd. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Inkomende diplomamobiliteit in het Nederlandse hbo en wo 2024-25 van Nuffic.
Ook het aantal nieuwe inschrijvingen van internationale studenten stagneert. Dit waren er 51.796. De stijging van 0,4 procent ten opzichte van het vorige studiejaar vormt de kleinste toename sinds 2007-08.
Internationale inschrijvingen
Hoewel het aantal nieuwe internationale inschrijvingen stijgt bij de wo-master (+1.793 vergeleken met vorig studiejaar) en de hbo-master (+192), is de daling ingezet bij bacheloropleidingen. Hbo-bacheloropleidingen noteren een daling van 723 internationale studenten, bij de wo-bachelor gaat dit om –1.060.
“Deze trend is belangrijk omdat het uiteindelijk doorwerkt in de totale internationale studentenpopulatie”, zegt Nuffic-onderzoeker Jonatan Weenink.
Al eerder in Nederland gestudeerd
Nuffic onderzocht voor het eerst welk deel van de internationale masterstudenten al eerder in Nederland heeft gestudeerd. Bij de wo-master gaat dit om 43 procent.
“Een afname van nieuwe internationale bachelorstudenten zou dus op termijn kunnen leiden tot een daling bij de masteropleidingen.”
Wo-bachelor het populairst
Van de verschillende typen opleidingen is de wo‑bachelor nog steeds het populairst onder internationale studenten; bijna 57.000 studenten kiezen hiervoor. De wo‑master (35.381) en de hbo‑bachelor (34.364) zijn ongeveer even groot. Tenslotte volgen 4.268 internationale studenten een hbo‑masteropleiding.
Toename internationale inschrijvingen
Sommige opleidingen en instellingen zien nog altijd een aanzienlijke toename van internationale inschrijvingen. Zo noteert de universitaire studierichting techniek een stijging van 20 procent (in het hbo is bij techniek sprake van een daling). Van de instellingen zien TU Eindhoven (+24 procent) en TU Delft (+21 procent) de grootste toename. “Gezien de tekorten in techniek op de arbeidsmarkt, kan dit in de toekomst goed nieuws zijn voor de economie.”
EER-studenten
Ongeveer driekwart (72,3 procent) van alle internationale studenten in Nederland komt uit de Europese Economische Ruimte (EER). Dit aandeel is al jaren stabiel. Er is echter wel een lichte daling (-0,7 procent) in het aantal nieuwe inschrijvingen vanuit de EER, terwijl de niet-EER inschrijvingen zijn toegenomen met 3 procent.
De herinvoering van de basisbeurs heeft dus niet de verwachte toename veroorzaakt in de instroom van EER‑studenten (die onder bepaalde voorwaarden recht hebben op deze beurs).
Duitsland blijft met bijna 20.000 studenten het belangrijkste herkomstland. Maar voor het eerst sinds 2008 duikt het totale aantal Duitse studenten net onder dit getal. “Het aantal nieuwe Duitse studenten in het hbo en wo zit op het laagste punt in tien jaar”, aldus Weenink.
Door: Nationale Onderwijsgids