Internationale studenten vooral slachtoffer van studentenkameroplichters

Stel, je bent een internationale student die naar Nederland komt. U kent niemand in het land die u zou kunnen helpen bij uw zoektocht naar huisvesting. Maanden voor je komst ga je op zoek naar een woonruimte, je abonneert je op tal van betaalde huurwebsites zoals Kamernet, Huurstunt, Kamerkampioen, Rentola en betaalt elk zo'n 30 euro per maand, stuurt talloze sollicitaties uit en krijgt nooit antwoord. Dat meldt Global Human Rights Defence. 

Je gaat op huisvestingspagina's op Facebook, waar oplichters en roofzuchtige huisgenoten genoeg zijn. De meeste studentenhuizen zijn “Dutch only”, daar kun je niet op solliciteren. Je tijd dringt, school gaat bijna beginnen. Je accepteert een aanbod voor een kamer waarbij “inschrijven niet mogelijk is”. Je staat dan niet ingeschreven, dus je hebt geen bankrekening of verzekering en je kunt niet werken. Je hebt geen huurcontract, je huisgenoot die onderhuurt, verbergt je voor de huisbaas en uiteindelijk zetten ze je zonder opzegtermijn uit je huis. Je hebt geen rechten. Woon je nu op de bank van vrienden, accepteer je meer duistere, te dure illegale huisvestingsaanbiedingen, of stop je met studeren en ga je naar huis? 

De meest kwetsbaren 

De aanhoudende huisvestingscrisis in Nederland treft de meest kwetsbaren onevenredig hard. Velen merken dat ze hun toevlucht moeten nemen tot onveilige en onstabiele levensomstandigheden zonder huurzekerheid. Global Human Rights Defense heeft de GHRD Housing Vulnerability Survey 2022 uitgevoerd om de moeilijkheden te documenteren die inwoners van Nederland ondervinden bij het zoeken naar huisvesting. 

Patroon van machtsmisbruik tussen woningaanbieders en huurders 

De enquête, die voornamelijk internationale studenten bereikt, heeft een patroon van machtsmisbruik tussen woningaanbieders en huurders blootgelegd en talloze meldingen van discriminatie bij het zoeken naar huisvesting; verder bestendigd door de registratievereisten van de overheid, de onwil van universiteiten om studenten te helpen, en het algehele gebrek aan toegang tot informatie en beschikbare hulp en diensten. 

Housing Vulnerability Talk

Global Human Rights Defense is verheugd de Housing Vulnerability Talk aan te kondigen op Internationale Mensenrechtendag, 10 december 2022. Het evenement vindt plaats in het Nutshuis Den Haag en begint om 15.00 uur (Riviervismarkt 5; 2513 AM Den Haag) . De Housing Vulnerability Talk brengt slachtoffers van discriminatie op het gebied van huisvesting samen met beleidsmakers om de uitdagingen van deze crisis en mogelijke oplossingen te bespreken.

Door: Nationale Onderwijsgids