Normal_justice-g52a2319ee_1280

Met steun van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dagen studenten in Groningen, Leiden, Delft, Rotterdam en Vijfheerenlanden de gemeenten voor de rechter. Op deze manier willen ze energietoeslag afdwingen. Steeds meer studenten hebben last van de stijgende gas- en energieprijzen. Dit meldt de Volkskrant.

Veel huisbazen of andere studentenhuisvesters verhogen vanaf 1 januari 2023 de servicekosten. Dit moet een hoge eindafrekening voor de bewoners voorkomen. Verhuurders mogen dit doen als ze kunnen laten zien dat de kosten inderdaad gestegen zijn. Studenten zijn er echter bang voor dit voorschot niet te kunnen betalen. Huisvester Duwo gaat 51 euro per maand meer vragen en SHH  vraagt straks maandelijks gemiddeld 30 euro per maand extra. Studenten in Amsterdam Nieuw-West die in het oude Acta-gebouw wonen krijgen het financieel heel zwaar: hun woonlasten stijgen vanaf 2023 met 160 euro.

Gemeenten verdelen compensatie

Gemiddeld zijn studenten al meer dan de helft van hun inkomsten kwijt aan huur. Als daar straks 160 euro bovenop komt, blijft er bijna niets meer over. Volgens voorzitter Joram van Velzen van de LSVb moeten studenten bijlenen of gaan ze terug naar hun ouders. Er is een tegemoetkoming  voor studenten vanuit de overheid, maar gemeenten beoordelen welke studenten hier recht op hebben.

Zeker tien gemeenten hebben al laten weten te weinig tijd en geld te hebben voor de uitvoering ervan. Amsterdam en Rotterdam sluiten sowieso al iedereen uit die studiefinanciering krijgt en in andere gemeenten krijgen studenten alleen compensatie als ze een zelfstandige woning hebben of een energiecontract op eigen naam hebben staan.

Druk uitoefenen

“Met de rechtszaken willen we vooral druk uitoefenen op het Rijk om een beleidsverandering door te voeren. Als je de keuze maakt om verantwoordelijkheid bij de gemeenten te leggen, moet je ook zorgen dat zij in staat zijn om de regeling uit te voeren”, zegt Van Velzen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky