Politie start mogelijk nieuwe zoektocht naar vermiste Tanja Groen

Nieuw en recent onderzoek heeft enkele plekken op de Strabrechtse Heide bij Heeze opgeleverd waar mogelijk de stoffelijke resten van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen begraven kunnen zijn. Het Openbaar Ministerie en de politie zijn hierover geïnformeerd door rechtspsycholoog Peter van Koppen na onderzoek door wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Dat heeft het OM in Maastricht maandag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf en De Limburger. Van Koppen laat weten dat een aan de politie aangewezen locatie een andere plek is dan waar de politie eerder zocht. "Deze nieuwe aangewezen plaats is vastgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek, grondradarbeelden en bodemonderzoek. De onderzoeksgroep is uiteraard niet zelf gaan graven", aldus Van Koppen. Hij laat weten dat onderzoekers niet precies de plek willen noemen waar Tanja Groen begraven zou kunnen zijn om te voorkomen dat mensen zelf onderzoek gaan doen.

Zoektocht

Eerstejaars studente Tanja Groen verdween in 1993 na een feestje in Maastricht. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor. Vorig jaar werd op de Strabrechtse Heide al eens naar haar gezocht, maar zonder resultaat. Niet lang daarna, in augustus, voerde Peter R. de Vries met zoekhonden er nog een kleiner onderzoek uit, ook zonder resultaat, aldus de woordvoerster van het OM.

Grondverstoringen op de hei 

Volgens haar werden vorige week maandag op enkele plaatsen op de hei grondverstoringen gevonden, die kunnen wijzen op dierlijke of menselijke botresten. "Wij zijn daarvan in kennis gesteld", zei ze. "We bekijken de resultaten van het onderzoek. Als meer onderzoek nodig is, gebeurt dat door politie en OM."

Zij wijst erop dat Van Koppen niet alleen naar Tanja Groen zoekt, maar ook naar andere mogelijke slachtoffers van Wim Smulders. Hij zou tegenover een toenmalig medegevangene in de jaren negentig de moord op de studente uit Schagen bekend hebben en ook gezegd hebben waar hij haar begraven heeft.

Stichting De Gouden Tip

Ook de door Peter R. de Vries opgerichte stichting De Gouden Tip die een miljoen euro heeft uitgeloofd voor de oplossing van de zaak-Tanja Groen is ingelicht over de vondst van de plek waar de stoffelijke resten van het meisje zouden kunnen liggen, aldus een woordvoerder van de stichting.

Door: ANP