Nationale Wetenschapsagenda organiseert online vragenuur over corona voor ouders

Hoe ga je om met boze kinderen en pubers die niet luisteren of zich vervelen? Wat doe je met kinderen die gewoonweg bang zijn? Op dinsdag 28 april om 13:00 uur kunnen ouders al hun vragen stellen over de omgang met hun jonge kinderen en pubers tijdens de coronacrisis. Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie bij de Erasmus Universiteit Rotterdam en kinderpsycholoog Anke Klein van de Universiteit Leiden gaan zoveel mogelijk vragen van ouders beantwoorden tijdens dit online vragenuur georganiseerd vanuit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Dit meldt Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ouders kunnen hun vragen achter te laten op de eventpagina van de live sessie of door een video van maximaal 15 seconden te sturen naar info@wetenschapsagenda.nl, waarin de ouders zichzelf voorstellen en daarna hun vraag stellen. Tijdens het online vragenuur gaan Klein en Crone zoveel mogelijk vragen van ouders beantwoorden. Anke Klein onderstreept het belang van goede informatievoorziening: “ corona raakt kinderen en het is belangrijk dat zij betrouwbare informatie krijgen die is afgestemd op hun belevingswereld.” Dat deze wereld nu kleiner is en om aanpassingen vraagt, is volgens Eveline Crone niet vreemd: “De puberteit is normaal gesproken een fase om erop uit te gaan en de wereld te ontdekken. We moeten nu heel inventief zijn om kinderen toch kansen te geven om op een veilige manier zich te kunnen ontplooien.”
 
Het Facebook Live vragenuur is op dinsdag 28 april om 13:00 uur te bekijken op de Facebookpagina van de Nationale Wetenschapsagenda. Na de uitzending blijft de video online beschikbaar en terug te kijken.
 

Corona wetenschappelijk uitgelegd

Dit online vragenuur maakt deel uit van voorlichting specifiek gericht op kinderen, pubers en hun ouders. Naast het Facebook vragenuur wordt ook in vier korte animaties uitgelegd hoe het virus precies in elkaar steekt, hoe immuniteit werkt, waarom we in Nederland bepaalde maatregelen hebben ingevoerd en tot slot wat kinderen zelf kunnen doen om verdere verspreiding te voorkomen. Dit initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda is ontstaan in nauwe samenwerking met virologen van het RIVM, het Erasmus MC, de Kindertelefoon en gedragsspecialisten van de Hogeschool Utrecht. Tijdens het vragenuur zal ook een gebarentolk aanwezig zijn.
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids