Normal_fiets_racefietsen

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) gaan zich bezighouden met de relatie tussen pijn en prestatie bij het sporten. Ze gebruiken daarvoor de triatlon Challenge Almere Amsterdam. Dat meldt Omroep Flevoland.

De onderzoekers willen weten hoe sporters pijn ervaren tijdens een wedstrijd en vooral hoe daar vervolgens mee wordt omgegaan: Welke strategie neemt iemand om niet op te geven? Welke rol speelt pijn in het maken van beslissingen tijdens zo’n wedstrijd?

Dat de triatlon is uitgekozen als ‘onderzoeksveld’, is niet toevallig. Onderzoeker Vana Hutter van de VU zegt dat zo’n sportief zwaar evenement erg geschikt is om de deelnemers te ondervragen. Na de finish wordt de sporters gevraagd hoe zij hun net behaalde prestatie ervaren. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe zij succes of teleurstelling verklaren. Na een tijdje ontvangen de deelnemers thuis nog een vragenlijst, zodat zij hun prestatie ook in een later stadium dan net na de finish moeten analyseren. De onderzoekers van de VU hebben als doel om de resultaten die uit het onderzoek naar voren komen te gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe trainingsmethodes.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids