Gemeente Den Bosch wil meer maatwerk in leerlingenvervoer

De gemeente Den Bosch gaat meer ondersteuning en maatwerk bieden aan kinderen die gebruikmaken van leerlingenvervoer. Leerlingen helpen om zelfstandiger naar school te reizen zorgt voor meer zelfvertrouwen en meer mogelijkheden in de toekomst, aldus de gemeente. 

“Wij willen dat alle kinderen in onze gemeente de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Ook op het gebied van reizen van en naar school. We gaan daarom meer maatwerk bieden. Voor hen die het nodig hebben, organiseren we het vervoer zo passend mogelijk. Tegelijkertijd willen we leerlingen die de mogelijkheden hebben of daar naartoe kunnen groeien, uitdagen en stimuleren meer uit zichzelf te halen. Met de juiste begeleiding om zelf van en naar school te gaan, hopen we dat leerlingen ervaren dat ze veel meer in hun mars hebben dan ze denken. Zodat zij vol vertrouwen en zo zelfstandig mogelijk deel kunnen nemen aan de maatschappij. Nu én in de toekomst.”, aldus Ufuk Kâhya, wethouder van Talentontwikkeling.

Recht op vervoer blijft hetzelfde

Leerlingenvervoer is er voor kinderen met een beperking of die naar een school moeten die ver uit de buurt ligt. Het recht op vervoer blijft hetzelfde, bijvoorbeeld wat betreft het aantal kilometers tussen huis en school. We gaan voortaan ook leerlingen helpen om zelfstandig te leren reizen. Samen met ouders en scholen kijken we wat mogelijk is. Ouders van kinderen voor wie zelfstandig reizen nu en in de toekomst niet mogelijk is, hoeven volgens de nieuwe regels niet meer elk jaar opnieuw een aanvraag te doen.

Op 4 juli besluit de gemeenteraad over dit nieuwe plan voor leerlingenvervoer.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky