Normal_rss_entry-207621

Het kabinet heeft de eindejaars-update van de begroting klaar, en die bevat een flink aantal extraatjes. Vooral voor het onderwijs, de stikstofcrisis en de strijd tegen ondermijnende misdaadbendes trekt het kabinet de portemonnee.

Het kabinet presenteert traditioneel op 1 december de najaarsnota, de laatste tussenstand van de overheidsfinanciën voordat het boekjaar 2019 wordt afgesloten. Dan wordt ook duidelijk hoe wordt omgegaan met mee- en tegenvallers, en worden eventuele extraatjes verdeeld.
 
Duidelijk is al dat het kabinet genoeg financiële ruimte heeft om op sommige terreinen heel wat meer te investeren dan het zich op Prinsjesdag 2018 had voorgenomen. De afgelopen weken werd al circa 1 miljard euro aan extra uitgaven aangekondigd. Dit geld gaat vooral naar de prangende maatschappelijke problemen.
 

Onderwijs

Onderwijsminister Arie Slob kon leraren een extra financiële impuls beloven. Voor het primair en voortgezet onderwijs trekt het kabinet 460 miljoen euro uit, onder meer om de werkdruk aan te pakken. Het geld is grotendeels eenmalig, en kan daarom niet worden gebruikt om salarissen te verhogen. Een klein deel - 16,5 miljoen euro voor het speciaal onderwijs - is wel structureel. Tot tevredenheid stemt dat het extraatje nog niet, de onderwijsbonden vinden dat er meer structureel geld moet komen en staakten begin deze maand alsnog.
 
Daarnaast komt er 500 miljoen extra voor de stikstofcrisis, 73 miljoen euro voor de sociale advocatuur en 110 miljoen euro voor de bestrijding van zware, georganiseerde misdaad die de samenleving ondermijnt. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: ANP