Normal_bus__openbaar_vervoer

Oosterhout gaat meedoen met een pilotproject van busvervoerder Arriva waarbij tien leerlingen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar in het nieuwe schooljaar onder begeleiding leren reizen. De leerlingen krijgen hiervoor een OV-pas en een begeleiderspas. Dat meldt BN DeStem.

Nu wordt nog ongeveer zeventig procent van de leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan met een taxibusje naar school gebracht. Een deel van deze scholieren zou wel zelfstandig of met begeleider met het openbaar vervoer kunnen reizen. Daarom start Oosterhout met het project waarbij de leerlingen, indien mogelijk, gaan proberen om zelfstandig naar school te reizen.

Meerdere gemeenten zetten zich in om leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan zo zelfstandig mogelijk te laten zijn. Veel kinderen en jongeren met een beperking reizen al van jongs af aan met speciaal vervoer naar school, maar dat is niet altijd nodig. Daarom biedt bijvoorbeeld de gemeente Venray een cursus aan waarin leerlingen met een handicap leren om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen. De gemeente Alkmaar wil deze keren met een reismaatje zo zelfstandig mogelijk leren reizen.

Ieder(in) onderzocht de tevredenheid en de huidige omstandigheden van het leerlingenvervoer naar aanleiding van de vele krantenkoppen die de indruk wekken dat het leerlingenvervoer niet overal op orde is. De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. 

© Nationale Onderwijsgids