Normal_skillsthefinals2019

38 jonge talentvolle mbo’ers zijn afgelopen weekend bekroond voor hun vakwerk tijdens Skills The Finals, de nationale kampioenschappen van Skills Heroes, die van 20 tot en met 22 maart in RAI Amsterdam plaatsvonden. Hieronder een greep uit de reacties. Dit meldt WorldSkills Netherlands.

Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van apothekersassistent en elektrotechnicus gebouwen tot fotograaf en patissier. Deze vakwedstrijden geven aanstormend vaktalent een podium en weten beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.
 

Vakkampioenen zelf aan het woord

Nationaal kampioen apothekersassistent, Sanaz Ahmadi, MBO Amersfoort: “ik ben dolgelukkig dat ik gewonnen heb. Goud en ook nog een baan bij een apotheek als prijs. Een kwestie van veel oefenen en goed de opdrachten lezen en uitvoeren heeft mij dit met vakwedstrijden opgeleverd.” 
 
Bij de wedstrijd elektrotechnicus gebouwen sleepte Jasper Olthuis, Deltion College de gouden medaille in de wacht. "Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ook ben ik mij ervan bewust dat ik meer technisch inzicht gekregen heb en dat luisteren naar je trainers en docenten zó belangrijk is. Zij hebben mij met tips gesteund, want in je eentje red je het niet."
 

Leraar van het jaar Dirk Megens

"Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig", zegt de leraar van het jaar Dirk Megens. "Vakwedstrijden bieden mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn met het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo en maakt iedereen trots. Dat is positief”. 
 

ROC Horizon College

Skills Heroes geeft de Nederlandse kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. "Ik neem hier zo veel uit mee: meer focus en zelfvertrouwen.", zegt Bas Klarenbeek, ROC Horizon College.
 

Directeur WorldSkills Netherlands 

“Het feit dat zoveel scholen en studenten deelnemen aan onze vakwedstrijden, tot deze finales doordringen en daarbij gesteund worden door het bedrijfsleven, toont aan dat dit een waardevol instrument is. Jonge mensen worden uitgedaagd en zo mooi op weg geholpen naar een succesvolle, professionele loopbaan. Hier op Skills The Finals loopt zoveel top- en vaktalent rond, talent die de Nederlandse arbeidsmarkt broodnodig heeft.”, aldus Jos de Goey, directeur WorldSkills Netherlands.
 
Door: Nationale Onderwijsgids