Studenten met depressieve klachten hebben baat bij muziektherapie

Bijna de helft van de studenten heeft last van depressieve klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut. Sonja Aalbers, postdoctoraal onderzoeker aan de NHL Stenden, ontwikkelde een muziektherapie voor deze groep studenten. Dat kan de groep helpen om hun emoties beter te reguleren. De meeste studenten die het programma volgden hadden achteraf minder depressieve klachten. Alle deelnemers konden beter met hun emoties omgaan en gaven aan zich gehoord te voelen, meer zin in hun studie te hebben en positiever te zijn over de toekomst. Dat meldt Medicalfacts. 

Met de muziektherapie van Sonja Aalbers stemt de muziektherapeut met een muziekinstrument het muziekspel af op dat van de deelnemer. Het improviseren wordt afgewisseld met praten over ervaringen van de student. 

Muziek 

Volgens de onderzoeker kan iedereen muziek gebruiken om zich beter te voelen. Aalbers: “Als je graag muziek luistert of vroeger bijvoorbeeld speelde, pak dan eens de gitaar en sla wat akkoorden aan of luister je favoriete nummers. En dat hoeft echt niet perse vrolijke muziek te zijn hoor. Volg je gevoel en luister of speel muziek die bij je stemming past.”

Blue Monday bestaat niet 

Overigens, voor iedereen die in Blue Monday gelooft, de dag bestaat helemaal niet. Het is verzonnen door de luchtvaartsector om de verkoop van vakanties naar zonnige oorden te stimuleren. De winterdip is dan weer wel echt, net zoals de depressieve klachten van studenten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk