Avans Hogeschool en supermarkt Jumbo verlengen samenwerking

Avans Hogeschool en supermarktketen Jumbo verlengen na 3 jaar hun samenwerking. Sinds 2019 bieden ze samen de duale opleiding Associate degree (AD), Ondernemerschap & Retail Management (ORM) aan voor Jumbo-medewerkers, met daarbij de mogelijkheid tot doorstroom naar het HBO bachelor programma. De supermarktketen investeert hiermee voortdurend in kennisontwikkeling en heeft in de duale ORM-opleiding bij Avans een goede samenwerkingspartner gevonden. Dat meldt Avans Hogeschool.

Door deze unieke samenwerking is het voor Jumbo-medewerkers mogelijk om naast hun werk een wettelijk erkend diploma te halen. Tijdens de opleiding werken zij 24 tot 36 uur bij een Jumbo-vestiging en gaan zij 1 dag per week naar school. Zo kunnen ze de theorie meteen in de praktijk toepassen. De collega’s verdiepen zich onder andere in retailmarketing en -management en volgen lessen in ondernemen en leidinggeven. Altijd vanuit een duurzaam perspectief. Daarnaast gaan ze aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling.

Talentontwikkeling 

Claire Saes, HR directeur bij Jumbo: "Talentontwikkeling staat bij Jumbo hoog op de agenda. HBO-opleidingen zijn een belangrijk onderdeel van ons totale opleidingsaanbod om medewerkers duurzaam te ontwikkelen binnen de snel veranderende Retail sector. We zijn dan ook super trots dat al bijna 600 collega’s de kans hebben aangegrepen om hun HBO-diploma te halen terwijl ze bij Jumbo werken. We zetten deze mooie vorm van leren daarom vol vertrouwen voort én zullen deze verder uitbouwen met Avans als partner."

Betrokken begeleiding 

Bij de duale variant van ORM, die samen met Jumbo wordt aangeboden, vormen de Jumbo-collega’s een klas samen met hun retail-collega’s en soms ook collega’s van andere bedrijven. Een Avansdocent bezoekt elk half jaar de werkvloer om de persoonlijke ontwikkeling van de student te monitoren en door te spreken met de praktijkbegeleider. Zo krijgt de student ook vanuit de hogeschool een betrokken begeleiding.

Avansdirecteur Bas Vogelsangs: "Een van de ambitiepijlers van Avans is co-creatie; het samen met het werkveld ontwikkelen van hoger beroepsonderwijs. De samenwerking met Jumbo is hiervan een prachtig voorbeeld, het zorgt ervoor dat onze opleidingen perfect aansluiten op de wensen van het bedrijfsleven."

2 trajecten 

Het is mogelijk om de duale opleiding via de volgende 2 trajecten te volgen: in 18 maanden met een vooropleiding bij Jumbo’s interne managementopleiding JUMP! Teamleider of in 24 maanden via het reguliere traject. Daarnaast is het mogelijk dat een student na de duale Ad-diploma ORM in 2 jaar nog een bachelor-diploma ORM behaalt. Sinds 2019 starten er 200 studenten per jaar.

De komende tijd gaan Jumbo en Avans nog werken aan een Ad-opleiding Logistiek om medewerkers uit de logistiek de kans te geven om zich verder te ontwikkelen. Ook wordt er verder geïnvesteerd in de aansluiting van de mbo bbl-opleidingen die Jumbo aanbiedt naar de Ad ORM.

Door: Nationale Onderwijsgids