Studiesucces eerstejaarsstudenten relatief makkelijk te voorspellen

Instellingen kunnen met een beperkte en toegankelijke dataset het studiesucces van hun eerstejaarsstudenten voorspellen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de NWO en de Erasmus Universiteit. De resultaten van de vooropleiding en de eerste tentamens voorspellen of het eerste jaar succesvol wordt of niet. Dat meldt Scienceguide. 

Instellingen kunnen op deze manier studenten met een hogere kans op uitval vroeg identificeren. De instellingen hebben vaak al de middelbare schoolresultaten en de resultaten van de eerste tentamens paraat. Dat betekent dus ook dat ze relatief makkelijk het studiesucces van eerstejaarsstudenten kunnen voorspellen. 

Gepersonaliseerde hulp 

De onderzoekers raden de instellingen aan om studenten die het moeilijk hebben te ondersteunen met gepersonaliseerde hulp. Studenten die dreigen uit te vallen kunnen verwezen worden naar een studie die beter bij hen past. Ook kunnen studenten met een hogere kans op succes meer uitgedaagd worden.

Selectie 

Naast het ondersteunen van studenten met een hoog risico op uitval kunnen voorspellingen van studiesucces ook helpen bij het selecteren van studenten voor een opleiding. Ook zou het kunnen helpen bij het verbeteren van matchingsmethoden

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk