Scholen moeten aan de bak, anders mogen ze Google Chrome niet gebruiken

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zou Google Chrome hebben willen weren op Nederlandse scholen, maar dit blijkt niet helemaal waar te zijn. Wat is er dan wel precies aan de hand op dit moment? Dit meldt One More Thing.

Google krijgt vaak te maken met problemen omtrent privacy en de geldende regels. Afgelopen weekend werd ineens bekend gemaakt dat ChromeOS en de Chrome-browser verboden zouden worden op scholen in Nederland.

Extra stappen omtrent privacy

Een vertegenwoordiger van Google heeft de redactie van BleepingComputer laten weten dat de producten niet worden verbannen voor Nederlandse scholen. Wel eist het bedrijf dat scholen extra stappen zetten om de privacy van studenten te beschermen. Dit moet in ieder geval voor augustus 2023 gebeuren. Scholen hebben dus nog een jaar om dit te realiseren.

Updates en de AVG-wet

Google gaat rond die tijd namelijk updates uitbrengen voor ChromeOS en de Chrome-browser en deze moeten voldoen aan de AVG-wet. Dat is een afkorting voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit is gebleken uit een brief die door minister Dijkgraaf en minister Wiersma verzonden werden.

Voorwaarden voor scholen

Scholen moeten voor augustus volgend jaar ervoor zorgen dat persoonlijke advertenties uitstaan en dat alle data van de cloud in Europa opgeslagen zijn. Ook moeten automatische vertalingen van websites en de spellingcontrole uitstaan. Zo zijn er nog wat voorwaarden waaraan scholen volgend jaar moeten voldoen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer