RUG en Hanze adviseren internationale studenten zonder kamer om thuis te blijven

Internationale studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen die voor 1 augustus geen huisvesting hebben gevonden, worden opgeroepen thuis te blijven. De opleidingsinstellingen vrezen er anders voor dat zij een zware periode in de noodopvang of op een camping tegemoet gaan. Er zijn 111 plekken beschikbaar in de ‘piekopvang’ maar dat zijn er naar verwachting lang niet genoeg. Dit meldt Trouw. 

Vorig jaar waren er nog plekken bij voormalige opvanglocaties van het Leger des Heils, maar die worden nu gebruikt voor vluchtelingen. Waarschijnlijk is er voor 2023 geen structurele oplossing voor de kamernood onder internationale studenten.

Uitbuiting

Eerder deze week trok de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) aan de bel. Nog meer eerstejaarsstudenten dan vorig jaar dreigen in september zonder slaapplek aan hun studie te beginnen. Ook de Amsterdamse studentenvakbond ASVA riep internationale studenten op om niet naar Amsterdam te komen. Er kunnen ook daar geen kamers gegarandeerd worden. Zij lopen daardoor het risico op uitbuiting of dakloosheid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky