Hanze en RUG schoten tekort bij verlenen psychologische hulp tijdens corona

Uit onderzoek van de Groninger Studentenbond (GSb) blijkt dat studenten vinden dat zij onvoldoende psychische ondersteuning kregen van hun onderwijsinstelling tijdens de coronapandemie. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Hanzehogeschool schoten hierin tekort. Dit meldt RTV Noord. 

Studenten van de RUG beoordeelden hun mentale gezondheid gemiddeld met een 5,1. Ze vonden het moeilijk om hun opleiding te volgen en hadden ook moeite met dagelijkse taken Internationale studenten hadden daar meer last van dan studenten uit Nederland. Vooral het uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden vonden ze lastiger en daardoor zochten zij vaker hulp dan hun Nederlandse studiegenoten.

60 procent van de Nederlandse én 60 procent van de internationale studenten vinden dat de RUG tekortschoot in het verlenen van psychologische hulp, vooral door de lange wachttijden. De Hanzehogeschool scoort hier iets beter, maar alsnog is 54 procent van de Hanzestudenten van mening dat de school niet genoeg hulp verleende tijdens corona.

Extra psychologen

Het mentale welzijn van studenten aan de Hanzehogeschool werd desondanks nog lager beoordeeld dan het welzijn van de RUG-studenten. De hbo’ers gaven hun geestelijk welzijn gemiddeld een 4,6. De Hanze laat weten een extra student-psycholoog in dienst te hebben genomen en overlegt met de medezeggenschapsraad over verdere stappen. Ook is er een Hanze Student Support website, waar studenten terechtkunnen voor informatie en een psycholoog kunnen vinden.

De RUG heeft inmiddels vijf extra psychologen aangenomen. Ten tijde van het onderzoek – tijdens de lockdown in december – waren er wachtlijsten, maar die zijn nu weggewerkt. Wachten op een intakegesprek duurt gemiddeld twee weken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky