Coronastrategie nog ver weg en daardoor komt lockdown weer in beeld

Nederland is heel slecht voorbereid op een nieuwe coronagolf in het najaar. De plannen die het kabinet maakt zijn te vrijblijvend en het duurt te lang voordat de plannen uitgewerkt worden. Als het tegenzit kan het zelfs zo zijn dat we in de herfst of winter weer opnieuw in een lockdown zitten. Dat meldt de NOS.

Vandaag wordt in de Tweede Kamer gesproken over het coronabeleid op de langere termijn. Volgens de experts wordt er alleen erg weinig gesproken over de voorbereidingen op een nieuwe coronagolf in het najaar. “Iedereen lijkt wel een beetje in slaap gevallen, het is je kop in het zand steken”, aldus David Jongen, directeur van het Zuyderland-ziekenhuis en vicevoorzitter van de Vereniging van Ziekenhuizen.

Personeelstekort 

Het grootste probleem zit in het personeelstekort in de zorgsector. Dat was er voor de coronapandemie ook al, maar er zijn de afgelopen jaren alleen maar meer verpleegkundigen gestopt. Daarbovenop komt ook nog eens het ziekteverzuim onder het zorgpersoneel. Dat is nog altijd twee keer zo hoog dan voor de coronacrisis. 

Lockdown 

De WRR gaf vorig jaar september al aan dat we met alle scenario’s rekening moesten houden en dus ook met tegenvallers na een zomer vol vaccinaties. Vorig jaar zomer geloofden weinigen nog in een opleving van het virus en een nieuwe lockdown was al helemaal onvoorstelbaar. Een maand later kwamen er nieuwe maatregelen en woedde er een fikse discussie over 2G-maatregelen. 

Schoolsluiting 

De experts dringen er op aan om nú het debat te gaan voeren. Stellen we straks reguliere zorg weer uit voor coronazorg, of gaan we dit nu anders oplossen? Gaan alle scholen straks weer sluiten? Betrokkenen vragen vooral om eerlijkheid, duidelijkheid en daadkracht van het kabinet. Dat voorkomt veel frustraties als het dan uiteindelijk allemaal tegenvalt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk