Floriade en Aeres werken samen aan vraagstukken over duurzame ontwikkeling

Invloed op de wereld van morgen. Het is de aanleiding voor Aeres om tijdens Floriade Expo 2022 een kennisprogramma te presenteren dat jongeren zo vroeg mogelijk in aanraking laat komen met vraagstukken over duurzame ontwikkeling. Daarom bekrachtigen Rien Komen, vice-voorzitter College van Bestuur Aeres en Bauke Houtsma, directeur Aeres VMBO en Aeres MBO Almere samen met Floriade hun partnerschap op 9 februari 2022 met een ferme handdruk en een gulle glimlach. Dit meldt de Floriade. 

Speciaal voor docenten uit het vo, mbo en hbo ontwikkelt Aeres het Educatief Programma Floriade. Een online lesprogramma met praktijkopdrachten die passen binnen de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en gebaseerd zijn op de Floriade-thema’s (groen, voedsel, energie, gezondheid). Deze thematische verbinding tussen Aeres en Floriade zorgt ervoor dat leerlingen vroegtijdig bijdragen aan een zekere toekomst waarin een gezonde leefomgeving geen optie is, maar een gegeven.

Stedelijke vraagstukken 

De samenwerking tussen Aeres en Floriade is een logisch gevolg van een gedeelde ambitie.
“Kijk maar eens naar de Floriade-thema’s en het opleidingsaanbod van ons mbo en hbo in Almere”, zegt Rien Komen, vice-voorzitter College van Bestuur Aeres hierover. “We werken aan stedelijke vraagstukken waarbinnen een gezonde voedselvoorziening en een groene leefomgeving steeds centraal staan. Het groene dak op het duurzame Aeresgebouw, dat onlangs de Circular Awards 2022 won, ademt dit ook helemaal uit. “Niet voor niets noemen we het de ‘groene long’.”

360-graden lesprogramma 

Om jongeren kennis te laten maken met duurzame ontwikkeling doorlopen ze een 360-graden lesprogramma met vraagstukken over groene onderwerpen. Fysiek en online. “De actieve samenwerking met Floriade zorgt ervoor dat we leerlingen van 12-20 jaar deze rijke leerervaring aan kunnen bieden. Eentje die theorie en praktijk op een zinnenprikkelende manier verbindt en ze uitdaagt om een creatieve bijdrage te leveren aan een gezonde leefomgeving“ zegt Bauke Houtsma, directeur Aeres VMBO en Aeres MBO Almere.

Educatief programma 

“De Floriade Expo 2022 organisatie is blij met de samenwerking met partner Aeres, waarin er voor de doelgroepen voortgezet onderwijs, MBO en HBO een educatief programma Floriade tot stand komt. De thematiek Growing Green Cities en subthema’s groen, voedsel, energie en gezondheid staan centraal. Wij kijken uit naar een mooi Floriade-jaar met veel jongeren die het programma doorlopen en een bezoek zullen brengen aan Floriade.’’, aldus Yoël Schuller, Assistent directeur Floriade Expo 2022.

Aeres is trots op haar rol als kennispartner in dit leerprogramma. Als opleider in het groene domein willen we zoveel mogelijk jonge mensen de kans bieden om vroegtijdig in contact te komen met de elk actuele onderwerp dat over duurzame ontwikkeling gaat. Zodat zij de groene veranderaars worden die een bijdrage leveren aan een verantwoorde groei en betekenisvolle oplossingen voor een groene toekomst.

Door: Nationale Onderwijsgids