Werkzaamheden Zernike Campus Groningen bijna afgerond

Na drie jaren hard werken is het zover: de werkzaamheden aan de Zernikelaan zijn bijna afgerond. Met het project Upgrade Zernikelaan investeerden Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en de gemeente fors in de verblijfskwaliteit en verkeersveiligheid. Daarmee hebben de sfeer en uitstraling van Zernike Campus een boost gekregen. Dit meldt de Gemeente Groningen. 

Zernike Campus is nu nog meer een mooie, levendige plek geworden waar campusbezoekers graag verblijven, elkaar ontmoeten en nieuwe ideeën opdoen.

Metamorfose

Het gebied rondom de Duisenbergvijver heeft een ware metamorfose ondergaan. Het is een prettige plek om te verblijven door de brede boardwalk en parkachtige inrichting. Het Zernikeplein is geheel vernieuwd en een shared space geworden, voorzien van klimaatadaptieve bloembakken. Aan de noordzijde van de Zernikelaan is de rijbaan vernieuwd en ook een parkachtige zone aangelegd. Bij het entreegebied vanaf de noordelijke ringweg en de Zonnelaan zijn de rijbaan vernieuwd, fietspaden verbreed en verkeerslichten geplaatst. En tot slot is bij het vernieuwde busknooppunt, met plaats voor zes bussen, rekening gehouden met de overgang naar elektrisch rijden.

Menselijke maat

“De upgrade van de Zernikelaan is één van de eerste projecten waarbij we de openbare ruimte anders hebben ingericht”, aldus wethouder Roeland van der Schaaf. “Waar eerst mobiliteit het uitgangspunt was, is dit nu verschoven naar de menselijke maat. Thema’s als toegankelijkheid en beleving hebben een veel grotere rol gekregen.”

Januari 2022

Bij het Willem-Alexander Sportcentrum wordt nog een tribune en pannacourt gerealiseerd. Dit zijn de laatste werkzaamheden, die naar verwachting starten in januari 2022. Daarna is de upgrade van de Zernikelaan helemaal afgerond.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Gemeente Groningen