Hbo en arbeidsmarkt missen de urgentie bij formatie nieuwe kabinet

De trage kabinetsformatie is schadelijk voor het hbo en de arbeidsmarkt in Nederland. Het leidt tot steeds grotere knelpunten in het hbo en schaadt daarmee de arbeidsmarkt. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

De snel veranderende arbeidsmarkt vraagt steeds meer om hoger opgeleiden. Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen: "We missen urgentie bij de formatie van een nieuwe kabinet. Er zijn nu extra inversteringen nodig in het om- en bijscholen van werknemers in sectoren waar banen verdwijnen."

Opleidingsaanbod

Om- en bijscholing is belangrijk voor een vitale, toekomstgerichte arbeidsmarkt. Hogescholen kunnen daarop inspelen met hun opleidingsaanbod. Het is hoognodig dat mensen ook losse hbo-modules kunnen volgen tegen het wettelijk tarief. Maurice Limmen: "We hebben in het hbo en reeks aan succesvolle nieuwe initatieven om mensen snel om- en bij te scholen. Vanuit onze verantwoordelijkheid willen we deze mogelijkheden snel beschikbaar maken voor alle Nederlanders. Daar hebbnen we ook de politiek bij nodig."

Praktijkgericht onderzoek nieuwe ambitie

Op het gebied van onderzoek presenteerden hogescholen hun nieuwe ambities. Praktijkgericht onderzoek onderzoek is ook essentieel voor de optimalisering van de aansluiting van het onderwijs op de snel veranderende arbeidsmarkt. Met de huidige, voornamelijk projectgebonden, financiering hebben hogescholen hun grenzen bereikt. Dit blijkt mede uit recent onderzoek van PwC. Daarvoor is volgens hen tot 240 miljoen euro per jaar extra nodig. De hogere basisfinanciering is nodig voor de laboratoria, het aanstellen van lectoren, docent-onderzoekers en ondersteunend personeel. 

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Vereniging Hogescholen