Minister wil dit voorjaar hoger onderwijs heropenen door middel van sneltesten

Alle universiteiten en hogescholen kunnen dit voorjaar weer (deels) open met gebruik van sneltesten, denkt minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Een exacte datum kan de minister niet geven, omdat die volgens haar afhankelijk is van de besmettingscijfers. "We willen dat zo snel mogelijk, zolang het veilig en verantwoord kan", aldus Van Engelshoven.

De krant Trouw schreef vrijdag dat er 26 miljoen sneltests op voorraad liggen en dat dat aantal hard oploopt. Het ministerie van Volksgezondheid zei tegen de krant dat die worden ingezet na de pilots, maar volgens Trouw kan het nog vele maanden duren voordat de resultaten van de proeven bekend zijn. Sinds half januari lopen er al proeven met sneltests op universiteiten, onder meer op de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daar kregen studenten een sneltest voordat ze aan een tentamen begonnen.

Van Engelshoven wil de grote voorraad tests ook aanspreken voor sneltests in de cultuursector, bijvoorbeeld voor musea. "We zijn hard bezig om dat te regelen."

Door: ANP