FNV en LSVb: Neem óók studenten expliciet mee in noodmaatregelen coronacrisis

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United maken zich grote zorgen om de financiële positie van studenten als gevolg van de coronacrisis. Door het huidige leenstelsel zijn studenten, meer dan voorheen, financieel afhankelijk van hun bijbaan. Vaak is dat een flexcontract zonder garantie op werk en inkomen. Werkgevers kunnen een beroep doen op het noodfonds, ook voor deze groep. Dit meldt de LSVb.

De bonden roepen werkgevers op ervoor te zorgen dat studenten ook gebruik kunnen maken van de getroffen noodmaatregelen en roepen studenten op zich te melden met hun verhaal.
 

Geen werk, geen loon

Studenten melden dat veel werkgevers hen vanwege de coronacrisis niet meer oproepen en zich ook niet verplicht voelen het gemiddelde loon door te betalen. Terwijl werkgevers ook voor hen een beroep op het noodfonds kunnen doen en daarmee 90 procent van hun loonkosten betaald krijgen.
 
Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: "Studenten hebben vaak een onzeker contract, maar in de praktijk wel min of meer een vaste hoeveelheid uren en dus inkomen waar ze op rekenen. Dat zijn ze opeens kwijt. Er zijn regelingen voor werknemers, werkgevers, zelfs voor zzp’ers. Dat is uitzonderlijk. Kabinet, werkgevers en vakbonden hebben afgesproken samen de schouders eronder te zetten om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Laten we er dan ook voor zorgen dat dit echt voor alle werkenden geldt, dus ook voor studenten."
 
Alex Tess Rutten, voorzitter LSVb: "Studenten moeten ook nu gewoon hun huur en collegegeld betalen en boodschappen doen. Het kan niet zo zijn dat studenten als gevolg van de coronacrisis zelf de rekening betalen en nog meer moeten gaan lenen."
 

Werkgever is aan zet

De LSVb en FNV Young & United roepen expliciet de werkgevers op ervoor te zorgen dat studenten met hun flexibele arbeidscontracten ook aanspraak kunnen maken op hun gemiddelde inkomen via het noodfonds. In de huidige noodwetgeving is de werkgever aan zet om ervoor te zorgen dat flexwerkers, zoals studenten, in dienst kunnen blijven en dat er ook voor hen compensatie wordt aangevraagd. Van Weegberg: "We merken dat werkgevers flexibele contracten vaak langdurig inzetten om een grote flexibele schil te behouden voor werk dat structureel is. In een crisissituatie wordt als eerst afscheid genomen van deze groep. Dat is onverteerbaar. Bovendien treft het vooral jongeren en studenten: bijna 70 procent van de 18- tot 25-jarigen heeft een onzeker arbeidscontract zonder vaste uren."
 

Meldpunt studenten

Op www.nietmijnschuld.nl/corona kunnen studenten vanaf vandaag terecht voor vragen en advies omtrent hun rechten in relatie tot de coronacrisis. De oproep komt in het kader van de lopende campagne #NietMijnSchuld, waarin LSVb en FNV Young & United zich samen met vele lokale studentenorganisaties inzetten voor het afschaffen van het leenstelsel en het herinvoeren van de basisbeurs. Zo’n basisbeurs zou er ook voor helpen zorgen dat studenten minder afhankelijk zijn van hun bijbaan.
 
Door: Nationale Onderwijsgids