Normal_handen_schudden_samenwerking

Hoe groot de verschillen tussen China en Nederland ook zijn, beide landen staan voor dezelfde uitdagingen als het gaat om de toekomst. De transitie naar een biobased economy bijvoorbeeld. Vorige week organiseerden de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en het Groningen Confucius Institute een conferentie over dit onderwerp met als doel om bedrijven, platforms en kennisinstellingen met elkaar te verbinden. Dit meldt Hanzehogeschool.

Samen de kansen en mogelijkheden verkennen voor Chinees-Nederlandse samenwerking en daar concrete stappen inzetten. Met die gedachte namen kennisinstellingen, bedrijven en overheden deel aan de conferentie over Biobased Transition. Het resultaat was een rijkdom aan verhalen, video’s en presentaties, variërend van onderzoeksprojecten op het gebied van groene chemie tot een bedrijf dat sportauto’s van hennep maakt die straks ook op waterstof gaan rijden. Ook waren er diverse platforms en samenwerkingsverbanden die zich presenteerden.
 
Alle sprekers benadrukten het belang van samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden, zowel aan de Chinese als aan de Nederlandse kant. Het is de beste manier om kennis om te zetten naar producten en diensten die daadwerkelijk gaan bijdragen aan een biobased economie en aan de werkgelegenheid in Noord-Nederland.
 
Aan het begin van de conferentie werd een samenwerkingscontract ondertekend tussen een Chinese universiteit en drie Nederlandse kennisinstellingen: de Academy of Medical Engineering and Translational Medicine van de Tianjin Universiteit, de Hanzehogeschool Groningen, de Saxion Hogeschool en het W.J. Kolff Instituut. Doel is een krachtig onderzoeksinstituut, met een focus op Artificial Intelligence en Brain Computing Interfacing en sensortechnologie.
 
De conferentie zette niet alleen de activiteiten en projecten van kennisinstellingen, platforms en bedrijven in het licht, maar richtte ook even de schijnwerper op het Groningen Confucius Instituut. Dit instituut werd in 2011 opgericht om de relatie tussen China en Nederland te versterken. Het GCI geeft taallessen op middelbare en basisscholen en organiseert het hele jaar activiteiten om de Chinese cultuur dichterbij te brengen. Daarnaast heeft het GCI als doel om de samenwerking tussen Chinese en Nederlandse bedrijven te bevorderen door bedrijven met elkaar in contact te brengen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids