Ondertekening van het convenant bij Hogeschool Windesheim, in het bijzijn van meerdere studenten met een vluchtelingachtergrond

Inwoners van Zwolle met een vluchtelingachtergrond krijgen voortaan meer mogelijkheden om een studie te volgen. Dit hebben de gemeente Zwolle, Hogeschool Windesheim en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF vandaag afgesproken in een convenant. De samenwerking is erop gericht dat hoger opgeleide vluchtelingen zich kunnen ontwikkelen en een goede kans op de arbeidsmarkt maken. Dit meldt Hogeschool Windesheim.

Zwolle investeert in studiemogelijkheden voor nieuwkomers, omdat dit uiteindelijk een betere kans op werk op hun eigen niveau geeft. Eén van de maatregelen die de gemeente neemt, is dat nieuwkomers kunnen studeren met behoud van hun bijstandsuitkering. Hiermee zijn bijvoorbeeld de mensen geholpen die geen recht hebben op studiefinanciering en niet kunnen terugvallen op financiële steun van familieleden. Wethouder Eefke Meijerink: "We kiezen niet voor de kortste weg naar werk, maar voor de meest duurzame weg naar werk. Dat is voor iedereen beter, voor de nieuwkomers en voor de regio."

Hogeschool Windesheim biedt intensieve taal- en schakeltrajecten aan voor vluchtelingen die zich voorbereiden op een studie. Na het behalen van een diploma bieden de gemeente en het UAF de begeleiding die nodig is bij de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Hierbij worden werkgevers in de Regio Zwolle betrokken.

Mardjan Seighali, directeur UAF: "We zien dat vluchtelingen veel inspanningen leveren om tot volwaardig burgerschap te komen. Ze willen een netwerk opbouwen, zich de taal en cultuur eigen maken en meedoen op de arbeidsmarkt. Om dit mogelijk te maken werken we samen met onderwijsinstellingen, gemeenten en last but not least werkgevers. Zonder betrokkenheid van werkgevers is de kans op arbeidsparticipatie nihil."

Het UAF, opgericht in 1948, heeft zeventig jaar ervaring met het begeleiden van vluchtelingen. Het UAF biedt hen de kans om hun talenten te ontwikkelen, zodat zij een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en economisch onafhankelijk worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids