Logo_taalunie__logo

De toename van verengelsing in het hoger onderwijs zorgt zowel in Nederland als Vlaanderen voor felle discussies. Universiteiten en hogescholen kiezen steeds vaker voor het Engels als voertaal om internationale studenten aan te trekken. Op die manier zou er betere aansluiting op de arbeidsmarkt te vinden zijn. Op donderdagavond 12 oktober aanstaande vindt er over dit onderwerp een debat plaats in Amsterdam, onderdeel van de Week van het Nederlands. Dat meldt Taalunie.

De verengelsing gaat in Nederland sneller dan in Vlaanderen. Dat komt voornamelijk omdat Vlaanderen een strenge taalwetgeving heeft, waardoor universiteiten en hogescholen slechts in zeer beperkte mate in het Engels les mogen geven. In Vlaanderen willen sommigen die taalwetgeving graag versoepelen. Academici, opiniemakers en politici uit Nederland zijn juist van mening dat de ‘verengelsing’ van het hoger onderwijs moet worden gestopt of afgeremd.

Het debat over verengelsing wordt georganiseerd in De Brakke Grond in Amsterdam, in samenwerking met het Vlaams-Nedelands huis deBuren. Onder leiding van Rik Torfs gaan drie kenners uit het hoger onderwijs, Ad Verbrugge, Willem Drees en Hans Bennis, met elkaar in debat. Het debat is tevens de eerste editie van een nieuwe reeks van De Oratoren. De toegang voor het debat is gratis en er zijn, zo schrijft de Taalunie, nog plaatsen vrij.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids