Normal_kind_jeugd_jeugdzorg_basisschool_dromen23534

In 2015 heeft de gemeente Amsterdam met haar vernieuwde werkwijze ruim 5.400 jongeren met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt naar school of werk begeleid. Het aantal succesvolle bemiddelingen is in vergelijking met vorig jaar 50 procent hoger. De gemeente zocht de jongeren dit jaar actief op, thuis of op straat. Dat meldt gemeente Amsterdam.

In Nieuw-West en Zuidoost, stadsdelen waar de jeugdwerkloosheid hoog is, begeleidde de gemeente samen met partners in de stad ruim 2.300 jongeren naar werk of school. De banen waar de jongeren aan de slag gaan zijn zeer divers; van taxichauffeur tot doktersassistent en van fotograaf tot verkoopmedewerker van telecomartikelen.

Komend jaar continueert de gemeente deze aanpak. Verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart: “Ook in 2016 gaan we door met onze aanpak en gaan we ervan uit dat we weer minstens 5.250 jongeren naar school of werk begeleiden. Met alle projecten die goed lopen gaan we door. Dat is bijvoorbeeld de huis-aan-huisaanpak in Nieuw-West en Zuidoost. In die stadsdelen zoeken onze jongerenadviseurs de jongeren thuis op die niet aan het werk zijn of naar school gaan. Komend jaar gaan we dat ook in de andere stadsdelen doen.”

Deze aanpak is onder andere succesvol omdat de gemeente weet welke jongeren tussen de 18 tot 23 jaar niet aan het werk zijn of niet naar school gaan. Met het Rijk heeft de gemeente Amsterdam inmiddels afspraken gemaakt om deze aanpak binnenkort ook uit te rollen naar jongeren van 23 tot 27 jaar.

Dat de Amsterdamse aanpak werkt, is niet alleen te danken aan de inzet van de jongerenadviseurs, maar ook aan de inzet van de stadsdelen, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen. Alleen door goed met elkaar samen te werken lukt het om de Amsterdamse jeugdwerkloosheid terug te dringen. Ook in de toekomst blijft de gemeente daarom coalities aangaan met deze partijen.

© Nationale Onderwijsgids