Normal_groepswerk__studenten__laptop__buiten__hbo__uni

Het aantal studenten dat tijdens hun studie thuis blijft wonen, is de afgelopen jaren gestegen. Op 1 januari 2012 woonde 60,6 procent van de studenten doe een mbo-, hbo of wo-opleiding volgde nog in het ouderlijk huis. Op 1 januari 2015 is dit gestegen naar 67,8 procent. Dit blijkt uit cijfers van Local Focus van DUO. Dat meldt NU.nl.

Het opleidingsniveau blijkt bepalend te zijn of een student thuis blijft wonen of op kamers gaat. Zo is 64,5 procent van de universiteitsstudenten uitwonend. Van de hbo-studenten woont iets meer dan de helft, 53,4 procent, op kamers. Mbo'ers gaan het minst vaak op zichzelf wonen tijdens de studie.

Ook het soort opleiding blijkt van invloed te zijn. Zo wonen studenten van een kunstopleiding vaker op zichzelf. De onderwijsinstelling die de meeste uitwonende studenten telt is de Gerrit Rietveldacademie met 88,8 procent. Met 84,1 procent volgt de Eindhovense Design Academie. De mbo-instelling met de meeste thuiswonende studenten is Hoornbeeck College in Amersfoort. Slechts 7,1 procent van de studenten die op 1 januari stonden ingeschreven wonen op zichzelf. 

© Nationale Onderwijsgids