Normal_studiekeuze

De aanmeldingen voor het hoger onderwijs liggen tot nu toe 16,4 procent hoger dan vorig jaar. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs is daarom optimistisch over de effecten van het leenstelsel. Verschillende oppositiepartijen stonden kritisch tegenover invoeren van het leenstelsel, uit angst dat minder studenten zouden gaan studeren. Dit meldt NU.nl.

Studenten die komend studiejaar gaan studeren krijgen geen basisbeurs meer, maar moeten studiefinanciering lenen, het zogenoemde leenstelsel. Tot nu toe lijkt dit geen reden voor toekomstige studenten om niet te gaan studeren. Bussemaker benadrukt dat de cijfers nog niet definitief zijn. “De aanmeldingen moeten zich nog wel omzetten in definitieve inschrijvingen, dus ik juist niet te vroeg. Ik constateer wel dat we nu nog geen signalen hebben dat minder mensen gaan studeren. Eerder het omgekeerde.”

Volgens Bussemaker is de stijging van aanmeldingen te verklaren doordat studenten nu beter over hun studie nadenken. Dit zou ook komen door andere maatregelen die genomen zijn, zoals de studiekeuzecheck en vervroegde aanmelding. Eerder zei de minister dat oppositiepartijen spookverhalen vertelden over de effecten van het leenstelsel. Bussemaker ziet het als haar tegen deze verhalen tegen te spreken. “Ik vind dat studenten goed moeten nadenken over hun studiekeuze. En ook als je leent, moet je dat wel terugbetalen. Daar moet je goed over nadenken”, benadrukt de onderwijsminister.

Uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de scholieren op de hoogte is van het aanstaande leenstelsel. Nog niet alle leerlingen zouden op de hoogte zijn van het blijven bestaan van de aanvullende beurs. Ook is een op de vijf bachelorstudenten niet op de hoogte dat zij bij de master hun basisbeurs verliezen. Daarom wil de minister de voorlichting gaan opvoeren. “We gaan studentendecanen op het mbo benaderen, nog meer spotjes her en der uitzenden. En we beginnen een rekentool op startstuderen.nl”, aldus Bussemaker.

© Nationale Onderwijsgids