Speciale klassen voor jonge vluchtelingen zitten propvol en nu zitten ze thuis

Honderden jonge nieuwkomers zitten thuis omdat de Internationale Schakelklassen (ISK’s) overvol zitten. Er is totaal geen plek meer voor de tieners. Dit zorgt weer voor grote frustratie bij scholen. Dat meldt EenVandaag. 

Uit onderzoek van ondersteuningsorganisatie LOWAN blijkt dat onder de 79 ISK’s 48 scholen een wachtlijst hebben. 17 ISK’s geven aan dat de klassen maximaal zijn opgerekt en dat er geen extra leerlingen meer bij kunnen.  Op sommige scholen is er tot aan de zomer van 2023 geen plek.

Wachttijd 

En zo’n lange wachttijd is niet wenselijk. Volgens de opvangrichtlijn van de Europese Unie moeten nieuwkomers uiterlijk binnen 3 maanden toegang tot onderwijs krijgen. 

Lerarentekort 

Naast de hoge instroom vanuit o.a. Oekraïne, speelt ook het lerarentekort mee. Het lerarentekort is voor het reguliere onderwijs al een groot probleem, maar voor de ISK’s is het helemaal ingewikkeld. Als kind moet je vluchten voor de oorlog en dan kom je in een vreemd land waar je de taal niet spreekt. De taal leren is namelijk van het grootste belang, want dan kan je meedoen met de maatschappij.

Kansenongelijkheid 

PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop wil de minister oproepen om de gemeentes te ondersteunen en met een actieplan te komen. De Hoop vindt het niet wenselijk dat er nu les wordt gegeven door mensen die de Nederlandse taal niet als moedertaal hebben. “Dat vergroot de kansenongelijkheid. We weten dat ISK heel goed werkt: na 1 of 2 jaar kunnen kinderen doorstromen naar het reguliere onderwijs en hun diploma halen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk