Na loting weer minder Amsterdamse achtstegroepers naar school van voorkeur

Zo’n 75 procent van de Amsterdamse achtstegroepers is ingeloot op de school van hun eerste keuze. Dat blijkt uit de uitslag van de Centrale loting en matching. Zij maakten dit donderdagmiddag bekend. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Al sinds maart zitten 7943 Amsterdamse kinderen uit groep acht in spanning. De leerlingen hebben toen hun voorkeurslijst ingeleverd. Van al die kinderen zijn er precies 75,37 geplaatst op hun lievelingsschool. In 2021 was dat percentage nog 76,81, in 2020 80,92 en in 2019 zelfs 83. 

Negende voorkeur 

1 procent, dat zijn ongeveer 76 leerlingen, zijn op een school geplaatst van hun negende voorkeur. “Ze zijn hierover al gebeld, anders valt het wel heel erg rauw op je dak”, aldus Rob Oudkerk, voorzitter van de koepel Amsterdamse schoolbesturen. “We leggen ze uit welke wegen ze kunnen bewandelen en vertellen ze over de tweede ronde.”

Tweede ronde 

Alle achtstegroepers die niet tevreden zijn met de uitkomst van de loting mogen meedingen naar een ‘betere’ plek. Zij kunnen zich vandaag, maandag 11 of dinsdag 12 april digitaal aanmelden. Op donderdag 14 april wordt de uitslag van de tweede ronde bekendgemaakt. 

Verandering van aanbod 

Oudkerk kan niet garanderen dat volgend jaar wel ieder kind op zijn of haar favoriete school terechtkomt. De 23 schoolbesturen die samenwerken binnen Osvo zijn al een tijd op zoek naar een nieuwe en betere manier voor de Centrale loting en matching. Volgens Oudkerk gaat het systeem niet veranderd worden “want dit is het beste systeem dat we hebben. We willen het aanbod veranderen en populaire en minder populaire scholen meer laten samenwerken. Dat doet helaas niets voor de kinderen die dit jaar pech hebben.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk