Basisonderwijs ontvangt volgend schooljaar 500 miljoen euro minder

Scholen in het primair onderwijs krijgen in het schooljaar 2022-2023 eenmalig 7 procent van hun budget voor personeelskosten niet uitgekeerd. Dat blijkt uit een analyse van Nu.nl. Per schoolbestuur gaat het om honderdduizenden euro’s. Dat geld kan niet in leerkrachten gestoken worden. Er dreigen bezuinigingen op verschillende basisscholen. Dit meldt NU.nl.

Sinds augustus 2006 krijgt ieder schoolbestuur per schooljaar een bepaald bedrag voor personeelskosten. Iedere maand ontvangen scholen een bedrag, maar niet iedere school ontvangt even veel. 

Kalenderjaren 

Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) klopt het niet dat scholen volgend schooljaar te weinig geld krijgen. Een woordvoerder geeft aan dat in kalenderjaar 2022 het ministerie 100 procent betaald van het bedrag waar scholen recht op hebben. Dit gebeurt ook in kalenderjaar 2023. 

Niels Lansbergen, onderwijsaccountant bij Astrium, legt uit dat de redenering van het ministerie niet klopt. “Als je alleen naar kalenderjaar 2022 zou kijken, zoals het ministerie doet, dan lijkt het alsof het ministerie het hele bedrag betaalt waar scholen in 2022 recht op hebben. Maar dan vergeet je dat het ministerie in 2022 nog deels moet compenseren voor 2021.”

Weinig geld overhouden 

Scholen verliezen dus volgend jaar geld. Het geld dat nu niet meer in leerkrachten kan worden gestoken. Voor sommige scholen zal dit betekenen dat ze te weinig over houden. Niet dat ze direct failliet gaan, maar er moet wel rekening mee gehouden worden dat als je bijvoorbeeld een lekkend dak hebt, dat je dan wel een probleem hebt. 

Door: Nationale Onderwijsgids