Kindvriendelijke PCR-lolly op scholen inzetten voor coronavrij onderwijs

Scholen zijn volgens het RIVM dé besmettingshaarden voor het coronavirus. Om uitbraken te voorkomen willen de twee grote diagnostische laboratoria Eurofins en U-Diagnostics Nederland helpen de pandemie te bedwingen. Dat kan door leerlingen massaal op scholen te testen door middel van de betrouwbare PCR-test. Dit meldt Headline communications.

"Buiten ventileren om wordt er bij het RIVM en de politiek weinig over maatregelen bij deze groepen gesproken. De meeste kinderen worden zelf nauwelijks ziek, maar ze zijn wel de voornaamste bron van besmettingen van leraren en volwassenen in de huiselijke kring", stellen Jacob Olie en Maarten Cuppen, CEO’s van respectievelijk Eurofins en U-Diagnostics. "We hebben ons plan vandaag per brandbrief naar het ministerie van Onderwijs gestuurd. We hopen dat we nog voor de kerstvakantie kunnen beginnen."

Gebaseerd op Duits model 

"Wij bieden de Nederlandse scholen graag de helpende hand met een doordachte aanpak die in de praktijk effectief blijkt te zijn", vervolgen Olie en Cuppen. "De aanpak is gebaseerd op het model dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen al in mei van dit jaar heeft ingevoerd op scholen. Dat die aanpak werkt, blijkt uit het feit dat deze deelstaat de laagste besmettingsgraad heeft van heel Duitsland. Sinds mei afgelopen jaar worden alle 1,5 miljoen schoolkinderen twee keer per week met PCR getest op de aanwezigheid van het Covid-19-virus. Dat gebeurt klassikaal."

Lolly-test

"Elke leerling in de klas krijgt een soort lolly met een katoenen propje erop. Daar sabbelen ze 30 seconden op. Dat is veel kindvriendelijker dan met een staafje in je neus te porren. Vervolgens gaan alle lolly’s per klas in één verzamelcontainer. Alle klassen leveren hun verzamelcontainer in waarna deze worden opgehaald en in de ISO 15189 geaccrediteerde medisch laboratoria van Eurofins en U-Diagnostics worden geanalyseerd. Als in een verzamelcontainer het virus wordt aangetroffen, is dus een of meer van de leerlingen in de betreffende klas besmettelijk en gaan de leerlingen én de leraar naar huis in isolatie. Die leerlingen en de leraar moeten vervolgens de lolly-test thuis individueel afnemen en inleveren op school. Dan achterhalen wij welke leerling of leerlingen besmet zijn. Deze moeten dan thuisblijven en uitzieken. De andere leerlingen kunnen dan weer naar school."

Betaalbare oplossing 

"Bovendien voorkomt dit polarisatie op scholen. In plaats van tegenover elkaar te staan, doen we dit nu samen. Een betaalbare oplossing die in geen verhouding staat tot de economische en menselijke schade die het virus tot nu toe heeft aangericht."

Door: Nationale Onderwijsgids