Gratis leesboeken voor 10.000 basisschoolkinderen

Zo'n 10.000 kinderen in het basisonderwijs hebben de afgelopen twee maanden een gratis leesboek ontvangen als onderdeel van 'Het nieuwe lezen', het landelijke initiatief van educatieve uitgeverij Blink. Het belangrijkste doel? Lezen op school weer boeiend maken. Meer dan 100 basisscholen doen dit schooljaar mee met een pilot. Dit meldt Blink.

Blink streeft ernaar om kinderen veel meer te laten lezen dan ze nu doen. Minimaal een half uur per dag, is het dringende advies. "Want een goede lezer word je pas als je veel leest", vertelt directeur Jorien Castelein. Als onderdeel van 'Het nieuwe lezen' zijn de afgelopen tijd daarom 10.000 boeken uitgedeeld in het basisonderwijs, 5.000 in december, de andere helft deze maand. Blink kan de boeken gratis aanbieden met medewerking van diverse uitgevers, zoals Querido, Leopold, Van Goor, Lemniscaat, Gottmer en De Fontein. "Zij vinden het net zo belangrijk als wij dat kinderen meer gaan lezen", aldus Castelein.

Het is van groot belang dat nog veel meer scholen hun leesonderwijs anders gaan organiseren. De leesprestaties van Nederlandse tieners zijn de afgelopen jaren namelijk onder het Europese gemiddelde gedoken. Bijna een kwart is onvoldoende geletterd. Bovendien is de leesmotivatie onder jongeren bijna nergens zo laag als in Nederland.

5 pijlers van 'Het nieuwe lezen'

'Het nieuwe lezen' werd ruim twee maanden geleden gelanceerd. Het gaat om een baanbrekende nieuwe aanpak van het leesonderwijs voor kinderen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Deze 5 pijlers zijn de basis van 'Het nieuwe lezen':

  1. Elke dag een half uur lezen uit nieuwsgierigheid.
  2. Actief en samen bezig zijn met wat je hebt gelezen.
  3. Een rijke leesomgeving bieden met veel variatie en vrije keuze (ook films, luisterboeken en YouTube).
  4. Langer binnen hetzelfde thema lezen, in verbinding met andere vakken.
  5. Taalvaardigheden in samenhang behandelen, zodat het waarom en het grotere geheel voor leerlingen duidelijk is.

De methodiek is ontwikkeld in samenwerking met ruim 500 leraren, evenzoveel leerlingen en tientallen wetenschappers en andere experts. Een groep van 35 bekende schrijvers zoals Adriaan van Dis, Manon Sikkel, Babs Gons, Splinter Chabot, Tommy Wieringa en Maartje Wortel steunen het initiatief.

Door: Nationale Onderwijsgids