Normal_kind_hond

Balanstrutje, blokkeerfries, creditboy, kwispellezen. Dat zijn enkele van de achttien woorden die Van Dale heeft genomineerd voor de verkiezing van Woord van het Jaar 2018. Vanaf woensdag kan er worden gestemd, tot 17 december 17.00 uur. Dit meldt ANP.

Het publiek kon de nieuwe woorden insturen waarna Van Dale een top 18 samenstelde. De resterende veertien kandidaat-woorden zijn: blokkeerfries, bomcycloon, creditboy, drankhangen, hempathie, intimiteitscoördinator, kantlijnsporter, kwispellezen, mangomoment, plogging, practivisme, primarkpremie, rooftijdschrift, selfieshopper, testosterontweet, vliegschaamte en yogasnuiver. De uitleg van de woorden is te vinden op de website van Van Dale.
 

Kwispellezen

Bij Kwispellezen lezen kinderen uit groep 3 en 4 voor aan een speciaal opgeleide hulphond. Het gaat onder andere om zwakke lezers of kinderen met autisme, hoogbegaafdheid, adhd, gedragsproblemen, faalangst of een zeer laag zelfvertrouwen. Deelnemende kinderen volgen een programma van acht individuele voorleessessies van elke 15 minuten. Hiervoor is een comfortabele voorleeshoek ingericht waar het kind makkelijk contact kan maken met de hond en in alle rust aan hem kan voorlezen. Ter afsluiting mag het kind de hond een beloning geven. Voor meer informatie over de methode is er een speciale website: www.kwispellezen.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids