Logo_vvn_veilig_verkeer_nederland_logo

Veilig Verkeer Nederland en partner Athlon deden vandaag in Almere (opnieuw) de oproep om de auto de eerste week na de zomervakantie te laten staan om de kinderen lopend of op de fiets te begeleiden naar school. Vanaf de achterbank van een auto doen kinderen nu eenmaal geen ervaring op die past bij hun eigen verkeersrol. VVN en Athlon spraken hierover met kinderen, ouders en leerkrachten van Basisschool Het Kristal in Almere en de Almeerse verkeerswethouder Aldrik Dijkstra. Dit meldt VVN.

In de zomer rijden de helft minder auto’s op de weg. Na de vakantie loopt dit weer op naar 8 miljoen auto’s. Deze ‘nieuwe’ drukte zorgt in september helaas voor een verdubbeling van het aantal verkeersslachtoffers onder 12-jarige fietsers. Dit is de reden dat Veilig Verkeer Nederland samen met leasemaatschappij Athlon oproept om kinderen de eerste schoolweek niet met de auto naar school te brengen maar ouders aanspoort om de kinderen juist te voet of op de fiets van en naar school te begeleiden. Op deze manier kunnen de jonge scholieren wennen aan de nieuwe route en aan de nieuwe situatie.

Actie voor een nieuwe sociale norm 

In het kader van VVN’s jaarlijkse campagne “De scholen zijn weer begonnen” stelden VVN-medewerkers en leerlingen korte vragen aan ouders die bij basisschool Het Kristal hun kind stonden op te wachten. Vragen over de wijze waarop kinderen zelf naar school gaan en de rol van hun ouders. Ook is gevraagd naar de motivatie om te kiezen voor de fiets, de auto of de benenwagen.
 
“Naast verkeerseducatie op school is verkeersopvoeding thuis net zo belangrijk. Ik roep daarom alle ouders op om de route naar school voorafgaand en bij de start van het nieuwe schooljaar samen met hun kinderen naar school te fietsen of te lopen. Zo kunnen lastige verkeerssituaties worden geoefend zodat we kans op ongevallen verkleinen,” aldus VVN-directeur a.i. Alphons Knuppel.
 
VVN en partner Athlon plaatsen de resultaten van deze interviews de komende anderhalve week op hun socialmedia-kanalen. De 600 kinderen kregen in de klas de sticker uitgereikt die hoort bij de manier waarop zij op school zijn gekomen en plakten deze op een speciale kaart. Na afloop ontvingen de leerlingen in de klas allemaal een ansichtkaart en een “De scholen zijn weer begonnen” krantje om mee naar huis te nemen en aan hun ouders te geven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids