Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Amsterdamse ouders maken zich zorgen om de mogelijke komst van leerlingen van zogenoemde Gülenscholen naar de school van hun kinderen. Sinds de couppoging van vorige maand in Turkije hebben veel ouders hun kinderen uitgeschreven bij de Amsterdamse basisscholen de Witte Tulp en de Cosmicus School omdat zij deze scholen gelieerd zijn aan de Gülenbeweging. De gemeente moet  deze leerlingen nu op andere scholen zien onder te brengen. Ouders van leerlingen op de ontvangende scholen zijn bang voor onrust. Dit meldt AT5.

De ouders vrezen dat door de komst van de nieuwe leerlingen de spanning die nu heerst binnen de Turkse gemeenschap zich zal verplaatsen naar de vervangende scholen. Enkelen van hen dringen daarom aan op extra veiligheidsmaatregelen. Sommige ouders overwegen zelfs hun kinderen van school te halen, aldus een ouder.

Een van de scholen die mogelijk leerlingen de Witte Tulp en de Cosmicus School zullen opvangen is de Burgemeester Amersfoordtschool in Badhoevedorp. Het gaat om zo’n dertig leerlingen van de in totaal 150 kinderen die een nieuwe onderwijsplek nodig hebben. De Burgemeester Amersfoordtschool is niet van plan toe te geven aan de ongerustheid van de ouders: “Ik begrijp de zorgen maar het is belangrijk dat we met elkaar rustig blijven, alles in verhoudingen blijven zien”, reageert directrice Marjolein van Triest. De directrice vindt extra veiligheidsmaatregelen niet nodig en de politie zou het daarmee eens zijn.

Leden van de Amsterdamse gemeenteraad maken zich zorgen over de ontwikkelingen. De vraag is hoe het “in hemelsnaam kan dat je buitenlandse conflicten hier in Amsterdam gaat uitvechten”, zegt Dilan Yezilgöz van de VVD. De veiligheid van de kinderen staat voorop, stelt de politica, en daar moet zo snel mogelijk actie voor worden ondernomen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids