Normal_schaap50_st

Na 25 jaar onderwijs komt er een einde aan de Boerderijschool in Zijldijk. Eigenaren Ton Kotterer en Jeannette Kappé sloten afgelopen woensdag de deuren, nadat twee jaar geleden al bekend werd dat de school zou sluiten. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Joris, Nienke, Aisha, David, Sam en Dylan zijn de laatste zes leerlingen van de Boerderijschool. Na de vakantie maken ze de overstap naar de middelbare school. Op de school heerste een groot familiegevoel. De zorg voor de dieren, de grappen met meester Ton en juf Jeannette en de spreuk waar de dag mee begon, zullen na de vakantie dan ook erg worden gemist.
David en Sam gaan de lessen Duits, de dieren en de meester en juf het meest missen. Alle meiden van de klas hebben in ieder geval elkaar nog: zij gaan allemaal naar het Parcival College in Groningen.

Jeannette Kappé en haar partner Ton Kotterer verhuisden 25 jaar geleden van Amsterdam naar Zijldijk in de gemeente Loppersum. Zij was leerkracht, hij werkte in de zorg. Het onderwijs op de Boerderijschool baseerden ze op de pedagogische inzichten van de antroposoof Rudolf Steiner.  In het lesrooster wisselden regulier, kunstzinnig en ambachtelijk onderwijs elkaar af. Kinderen willen graag leren, maar alleen taal en rekenen uit de boeken vinden ze maar saai, volgens Jeannette en Ton. In hun eigen programma stond daarom ook de beweeglijkheid van kinderen centraal. 

Zo kwamen melken, karnen en zelf kaas maken veel aan bod toen er nog koeien waren. Maar ook biologisch koken, toneelspelen en solderen stonden op het programma. 101 leerlingen telde de Boerderijschool in totaal. Het echtpaar had geen inkomen uit de school, maar dankzij de andere baan van Kotterer kwam er brood op de plank. Het afscheidsfeest van vorige week werd bijgewoond door ongeveer 25 oud-leerlingen. Daar hoorden Ton en Jeannette dat sommige oud-leerlingen enthousiast hun vroegere Boerderijschool aan hun geliefde laten zien. Een mooi ‘cadeau’, vindt het echtpaar.

© Nationale Onderwijsgids