Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Vandaag was er een debat in de Tweede Kamer over het jeugdloon. Dit debat is een van de laatste stappen richting een rechtvaardig loon. Op 21 april maakte het kabinet bekend dat het minimumjeugdloon vanaf 21 jaar in twee stappen wordt afgeschaft. Als alles meezit, krijgen 22-jarigen vanaf juli 2017 een volwaardig loon. Ook de lonen voor 20, 21 en 22-jarigen gaan dan flink omhoog. In 2019 gaat de tweede verhoging in, mits de wetswijziging snel door de Tweede en Eerste kamer wordt behandeld. Dat meldt FNV.

“Voor ons is het grote aftellen begonnen. We hopen dat het debat soepel verloopt en dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel snel aanneemt. We kunnen niet wachten om de afschaffing van het jeugdloon terug te zien op ons loonstrookje”, zegt Bastiaan Meijer van Young & United. In Nederland verdient een 18-jarige met zo’n 4 euro bruto per uur slechts 45 procent van het volwassen minimumloon dat geldt vanaf 23 jaar. Door het jeugdloon geleidelijk af te schaffen naar 21 jaar wil het Kabinet gelijk werk eerlijker belonen.

“Deze stap zorgt ervoor dat jongvolwassenen vanaf hun 21e financieel iets meer lucht krijgen”, zegt Yorrick van der Ent van FNV Young & United. “Maar we zijn er nog niet, want uiteindelijk verdienen 18-jarigen ook een echte baan met een volwassen loon.” Op het Meldpunt Stagemisbruik van FNV Jong konden jongeren uitbuiting op werkervaringsplekken melden. Zo zegt 7 op de 10 melders werk te doen dat niet verschilt van het werk dat hun betaalde collega’s verrichten. Ook herkent 9 op de 10 melders geen leeraspect in hun werkervaringsplek, terwijl dit een stage van een arbeidsplaats hoort te onderscheiden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids