Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

De verhoging van de AOW-leeftijd met drie maanden in 2022 moet niet doorgaan, pleit FNV. Volgens de vakbond leidt het nog verder verhogen van de AOW-leeftijd alleen maar tot meer oudere werklozen. CNV Onderwijs staat niet achter het tempo waarin de AOW-leeftijd nu stijgt. De vakbond zegt dat het tijd is voor een pas op de plaats. Dat melden FNV en CNV Onderwijs.

Han Busker, in het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor pensioenen: “Wij zien nu al genoeg mensen die op hun knieën naar de eindstreep moeten. Mensen kunnen niet opeens langer doorwerken alleen omdat CBS-cijfers dat zeggen. De versnelling van de verhoging van de AOW was al onacceptabel. Deze verhoging is echt ridicuul.” De FNV gaat ervan uit dat een nieuw kabinet dit alsnog terugdraait.

In de wet is vastgelegd dat de AOW-leeftijd vanaf 2022 is gekoppeld aan de levensverwachting. Het FNV is van mening dat deze koppeling moet worden losgelaten. Maurice Limmen, voorzitter van het CNV, ziet dit juist als een gegeven. “Dat hebben we in 2010 als sociale partners en overheid ook met elkaar afgesproken in het pensioenakkoord. Dat we daarmee op een gegeven moment boven de 67 uitkomen, is bekend.” Het CNV staat daarentegen niet achter het tempo van die verhoging van de AOW-leeftijd. Deze ligt volgens de vakbond veel hoger dan eerst is afgesproken en hoger dan wat de vakbond verantwoord vind voor mensen om zich er goed op voor te kunnen bereiden.

Het CNV wil dat het kabinet eerst gaat focussen op het bestrijden van de langdurige werkloosheid onder ouderen. “Zorg er eerst voor dat ouderen weer aan het werk kunnen en dat ook gezond kunnen doen tot aan de AOW-leeftijd. Daarbij past een verhoging naar 67 jaar en drie maanden in 2022 niet", aldus Limmen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids