Normal_pants-1255851_960_720

Installateurskoepel UNETO-VNI vindt dat het kabinet de Wet werk en zekerheid (Wwz) zo snel mogelijk moet aanpassen. Als gevolg van de wet krijgen steeds minder technische vakmensen een vast contract. “Ondernemers durven nauwelijks nog vaste dienstverbanden aan te gaan”, zegt voorzitter Titia Siertsema van de brancheorganisatie. “De financiële risico's voor ondernemers zijn simpelweg te groot.” Dit meldt UNETO-VNI.

De komende jaren neemt de werkgelegenheid in de installatiebranche snel toe. Er ligt een grote opgave om woningen en gebouwen energiezuinig te maken en ouderen dankzij slimme techniek langer zelfstandig te laten wonen. Siertsema: “Dat betekent werkgelegenheid voor duizenden jonge vakmensen. Maar als de wet niet verandert, komen deze mensen helemaal niet aan het werk of blijven ze hangen in flexbanen. We moeten het voor werkgevers weer aantrekkelijk maken om werknemers in vaste dienst te nemen. Daarmee moeten we niet wachten tot een volgende kabinetsperiode.” UNETO-VNI vindt daarnaast dat een verlaging van de werkgeverslasten op arbeid nodig is om de rendementen van bedrijven weer op peil te brengen en werkgelegenheid te creëren. 

Voor de installatiebranche is de instroom van technische vakmensen van levensbelang. Daarom is de installateurskoepel blij dat het kabinet de tegemoetkoming verhoogt van bijvoorbeeld werkkleding, gereedschap en software voor techniekleerlingen in het mbo. Hiermee neemt de overheid een drempel weg om te kiezen voor een loopbaan in de techniek. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids