Vakbonden niet tevreden met pesioenstelsel van staatssecretaris Klijnsma (PvdA)

(Novum) - Het voorstel voor een nieuw pensioenstelsel is nog niet voldoende 'generatiebestendig'. Dat stellen de vakcentrales FNV, CNV en VCP in een woensdag gepubliceerd commentaar. Als de risico's tussen jong en oud niet beter worden verdeeld en het stelsel minder conjunctuurgevoelig wordt, is het een stap achteruit.

Om te voorkomen dat 'een kans wordt gemist' hopen de vakcentrales dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) het voorstel nog wil aanpassen. Ze manen de staatssecretaris bovendien tot haast: de uitwerking van een aantal maatregelen is nog niet af.

"Nog steeds is niet alle regelgeving bekend, die nodig is om een goed inzicht te hebben in de gevolgen voor het pensioen van deelnemers", stelt VCP-bestuurder Nic van Holstein. "Snel duidelijkheid en rust op het pensioendossier is voor het draagvlak van groot belang."

Het uitgangspunt van het eind juni ingediende wetsvoorstel is om de lasten van het pensioenstelsel eerlijker te verdelen tussen de generaties. Vier maatregelen in het voorstel van Klijnsma werken dat echter tegen, menen de bonden. Zo wordt er meer eigen vermogen geëist, gaat de rente waarmee gerekend wordt te veel met de markt meebewegen en is een indexeringsdrempel ingesteld.

De vakcentrales prijzen wel dat schokken in de dekkingsgraad verspreid kunnen worden opgevangen. Ook complimenteren ze Klijnsma met de keuze tussen een stabiele premie of een premie met meer risico, maar ook meer kans op indexatie.

Deze goede maatregelen doen de hogere onzekerheid door de andere vier maatregelen echter niet teniet, stellen de bonden. Omdat het kabinet het nieuwe pensioenkader bovendien op 1 januari wil invoeren - midden in een periode met een historisch lage rente - dreigt het pensioenstelsel slechter in plaats van beter te worden.