Normal_13819949860010_2

(Novum) - Het aantal werklozen is in september met tweeduizend toegenomen. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam hierdoor uit op 685 duizend personen. Het werkloosheidspercentage bedroeg 8,6 procent, evenveel als in augustus. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De afgelopen drie maanden is de werkloosheid volgens het statistiekbureau gemiddeld met drieduizend toegenomen. Hiermee steeg de werkloosheid veel minder sterk dan gedurende de eerste zes maanden van het jaar, toen er maandelijks gemiddeld zeventienduizend werklozen bijkwamen.

Met een percentage van 16,5 procent is de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar nog altijd het hoogst. De jongerenwerkloosheid nam ook met 0,6 procentpunt toe tussen augustus en september. De werkloosheid onder 25- tot 45-jarigen bedroeg 7,9 procent, net als een maand eerder. De werkloosheid onder 45- tot 65-jarigen nam af van 7,5 naar 7,4 procent.

De werkloosheid volgens de internationaal gehanteerde ILO-definitie bedroeg zeven procent van de beroepsbevolking. Dat was evenveel als een maand eerder.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen met duizend toenam tot vierhonderdduizend. Het aantal WW-uitkeringen ligt hiermee honderdduizend hoger dan in september vorig jaar. Gedurende september werden 45 duizend nieuwe uitkeringen verstrekt. 44 duizend werden er beëindigd, vooral als gevolg van het vinden van een baan.

Voor de tweede maand op rij nam het aantal WW-uitkeringen in de bouw af. Ook het aantal uitkeringen aan personen jonger dan 45 jaar daalde. Het aantal uitkeringen aan 55-plussers nam juist toe met 1,3 procent tot 104 duizend.