Normal_werk_solliciteren_vacatures

(Novum) - De werkloosheid in Nederland stijgt volgend jaar harder dan gemiddeld in de eurozone. Dat blijkt dinsdag uit de verwachting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Eind volgend jaar is 7,1 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos, zo voorziet de OESO.

Op dit moment bedraagt de werkloosheid in Nederland volgens de rekenmethode van de denktank nog 6,6 procent. De werkloosheid in Nederland ligt daarmee nog wel flink lager dan in de muntunie als geheel, waar gemiddeld 12,2 procent van de beroepsbevolking werkloos is. De OESO verwacht dat dit volgend jaar 12,3 procent is.

Vooral jongeren en laagopgeleide mensen worden hard geraakt door de oplopende werkloosheid in Europa, zo stelt de OESO. De verwachting is dat zestig procent van de Griekse jongeren volgend jaar zonder werk zit. In Spanje is dat ruim de helft, tegen veertig procent in Italië en Portugal.

Wel verwacht de in Parijs gevestigde organisatie dat de werkloosheid in de 34 OESO-landen - waartoe onder meer ook de Verenigde Staten en Japan behoren - licht terugloopt, van acht procent naar 7,8 procent eind volgend jaar. Omgerekend gaat het dan om een kleine vijftig miljoen werklozen.