Amsterdamse onderwijswethouder kritisch op verkiezingscampagne eigen partij

Marjolein Moorman, PvdA-wethouder Onderwijs in Amsterdam, vindt het jammer dat er weinig aandacht was voor het onderwijs in de verkiezingscampagne van GroenLinks-PvdA. Niet alleen fractievoorzitter Frans Timmermans negeerde de sector, maar alle partijen hadden onderwijs op een laag pitje staan tijdens de verkiezingscampagne, stelt Moorman. Dat meldt WNL.

Een goede leerkracht voor de klas, daar kan je volgens Moorman niet meer op vertrouwen. “We hebben te weinig grip op het onderwijs en dat vind ik onbegrijpelijk.”

Onderzoek van de OESO 

De onderwijswethouder haalt tijdens het radioprogramma Sven op 1 ook nog het onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat één op de drie kinderen in Nederland onder het basisniveau voor lezen presteert.

Leesonderwijs koppelen aan themagericht onderwijs 

Volgens Moorman zou Nederland iets soortgelijks als de Amerikaanse Core Knowledge Schools moeten introduceren. Daar koppelen ze het leesonderwijs aan themagericht onderwijs. Kinderen zijn dan niet alleen aan het lezen, maar verrijken zich tegelijkertijd met kennis.

Als de Verenigde Staten dit onderwijssysteem overal invoeren, dan zouden zij in de top vijf van de wereld belanden van alle onderwijsprestaties. “Deze manier van onderwijs geven heeft als pluspunt dat het voor alle kinderen geldt”, aldus Moorman.

Elke dag dezelfde leraar 

Het streven moet blijven om op basisscholen iedere dag dezelfde leraar voor de klas te hebben, vindt de wethouder. Op dit moment werken er veel parttimers in het onderwijs, en dat maakt het lastig om elke dag hetzelfde gezicht te zien. “Die leraren zouden een extra bonus moeten krijgen, om de rust terug te brengen in de klas.” De bonus is er overigens al, maar deze wordt niet altijd ingezet.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk