TNO

(Novum) - Werknemers met een flexibel arbeidscontract hebben meer gezondheidsrisico's en zijn daardoor minder vaak inzetbaar dan hun collega's met een vast contract. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afgelopen jaren is het aandeel werknemers met een flexibele arbeidsrelatie toegenomen van twaalf procent in 2001 naar zestien procent in 2012. Volgens de onderzoeksinstellingen heeft deze groep een hoger gezondheidsrisico omdat zij minder baanzekerheid hebben, minder autonomie hebben op het werk en met een hogere werkdruk kampen.

Tussen de verschillende vormen van flexwerken vonden het CBS en TNO wel grote verschillen in baanzekerheid. Van de werknemers met een tijdelijk contract met uitzicht op een vast dienstverband is tussen 2011 en 2012 slechts twaalf procent werkloos geworden. Vijftien procent wisselde van werkgever en de helft had later een vast dienstverband bij dezelfde werkgever.
 
Onder de oproepkrachten is echter maar liefst een derde werkloos geworden. Rond de twintig procent is van werkkring gewisseld. Een op de acht oproepkrachten heeft echter wel tussen 2007 en 2010 onafgebroken in dezelfde baan gewerkt.