Meer salaris en minder werkdruk staat bij universitair personeel hoog op agenda

Personeel van universiteiten heeft in een enquête van de FNV aangegeven hoe de Universiteiten van Nederland kunnen onderhandelen over een nieuwe cao. Daaruit blijkt dat het personeel minder werkdruk wil, minder tijdelijke contracten en een hoger salaris. Dat meldt ScienceGuide. 

In totaal hebben 1300 medewerkers aan universiteiten de enquête ingevuld. Het verlagen van de werkdruk blijkt het belangrijkste onderwerp op de agenda te zijn. 

Werkdruk 

Medewerkers onder de 35 vindt negentien procent dat de werkdruk verminderd moet worden. Bij de leeftijdsgroep tussen de 35 en 44 is dat 27 procent en van de oudere werknemers boven de 64 zegt zestien procent dat de werkdruk te hoog is. 

Vaste banen 

Het terugdringen van tijdelijke contracten staat met name bij de jongeren tot 35 jaar het hoogst op de agenda. In de oudste groep vindt 23 procent dat en in de leeftijdsgroep 45 tot 64 jaar vindt maar 15 procent dat er meer vaste banen moeten komen aan de universiteit. 

Salaris 

Het salaris mag in alle groepen wel omhoog, maar alleen bij de groep van 55 tot 64 jaar zegt 15 procent dat dat ook de inzet moet zijn voor een nieuwe cao. Komende week gaat de FNV digitale bijeenkomsten houden om meer input op te halen bij de werknemers van universiteiten. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk