AOb, Algemene Onderwijsbond, Onderwijsvakbond

DEN HAAG (Novum) - De nullijn moet ook in het onderwijs van tafel. Dat stelt de Algemene Onderwijsbond (AOb) donderdag. De bond reageert hiermee op het bericht van de NOS dat de bevriezing van de nullijn in de zorg zou zijn geschrapt door het kabinet.

De AOb wijst erop dat leraren al vijf jaar geen loonsverhoging hebben gekregen. "Het is bijkans onmogelijk een fatsoenlijke cao te sluiten", foetert AOb-bestuurder Ben Hoogenboom. Dinsdag liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao in het voortgezet onderwijs vast.

De nullijn is er mede de oorzaak van dat de arbeidsmarkt in het onderwijs op slot zit, stelt de AOb. Na 2015 lopen lerarenkamers volgens de bond leeg en bovendien neemt de animo voor opleidingen af. De vervangingsvraag is daardoor dan groter dan het aanbod van vakbekwame leraren. "Als we daar niet snel een antwoord op vinden, ondervindt uiteindelijk de hele maatschappij daar hinder van", stelt Hoogenboom.

Het kabinet zou de toezegging hebben gedaan in het sociaal overleg met werkgevers en werknemers. Over de contouren voor een sociaal akkoord lijkt inmiddels overeenstemming te bestaan. Zo heeft een bron bevestigd dat de maximale duur van de WW op drie jaar blijft staan. Ook het quotum voor gehandicapten lijkt de komende jaren van tafel te zijn.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) is later donderdag uitgenodigd voor een formeel gesprek met de vakbonden en de werkgevers.