Logo_download

Van 25 januari tot en met 31 januari vindt de Poëzieweek 2018 plaats. Tijdens deze week worden verschillende poëzie-activiteiten georganiseerd rondom het thema 'theater'. De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst schreef het Poëziegeschenk onder het motto 'Uitstromend, in het pluche van de zaal’. Dit meldt Poëzieweek.

De Poëzieweek begint op donderdag 25 januari in Vlaanderen en Nederland met de Gedichtendag. Tijdens deze week worden verschillende poëzie-activiteiten georganiseerd rond het thema 'theater'. Daarnaast kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar meedoen aan een landelijke gedichtenwedstrijd met maximaal drie zelfbedachte gedichten. Gedichten in braille, een groepsgedicht of een gedicht in een andere taal (inclusief vertaling) zijn alle welkom.  
 
De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst schreef het Poëziegeschenk voor de Poëzieweek 2018. Verhelst (1962) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Nu is hij niet alleen gelauwerd dichter en romancier, maar ook spraakmakend regisseur en schrijver bij theaterhuis NTGent.
 
Ook is er lesmateriaal beschikbaar rond poëzie voor leerkrachten. Er zijn drie bundels met Lestips voor poëzieonderwijs: één voor de basisschool en twee voor het voortgezet onderwijs, opgesplitst in light en geavanceerde lessen. De bundels bevatten ieder vijf Lestips, met ook dit jaar weer een speciale kleutertip (in de bundel voor de basisschool). Alle Lestips zijn geschreven door experts. Ze zijn het hele schooljaar door goed bruikbaar en stimuleren zowel docent als leerling om met poëzie aan de slag te gaan. 
 
De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van verschillende organisaties die zich inzetten voor poëzie. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids