Logo_logo_taalstaal_2017

Op 10 november 2017 vindt de derde editie van het wetenschappelijk congres TaalStaal plaats. Het thema is ‘Het effect van behandelingen bij jonge en schoolgaande kinderen met een Taalontwikkelingsstoornis (TOS)’. Het congres wordt georganiseer door Auris, Kentalis, NSDSK en Pento is samenwerking met de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht. Het doel van TaalStaal is recente internationale en Nederlandse onderzoeksresultaten beschikbaar te stellen voor de dagelijkse praktijk. Dit meldt Hogeschool Utrecht.

Het TaalStaal-congres wordt ongeveer om de twee jaar gehouden. Het congres richt zich op onder meer leraren, taal- en gedragsdeskundigen en hulpverleners die in hun werk met taalontwikkelingsstoornissen (TOS) te maken krijgen. Congresbezoekers worden bijgepraat over nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek die zij kunnen toepassen in de dagelijkse praktijk.

Voor TaalStaal worden altijd enkele vooraanstaande buitenlandse sprekers uitgenodigd. Zij bieden zicht op belangwekkend onderzoek buiten Nederland. Daarnaast benadert de organisatie sprekers uit de eigen gelederen of van Nederlandse onderzoeksinstellingen, die recente onderzoeksgegevens kunnen presenteren. De voertalen van het congres zijn Nederlands en Engels. De Engelstalige lezingen worden vertaald en via boventiteling aan de deelnemers ter beschikking gesteld.

Meer informatie over het congres op www.taalstaal.nl.

Ter gelegenheid van de Nationale Voorleesdagen sprak de Nationale Onderwijsgids onlangs met Kentalis-deskundige Joukje Henstra over taalontwikkelingsstoornissen. Daarin stelt de linguïste/logopediste dat er in Nederland nog te weinig aandacht is voor kinderen met TOS. Lees hier het interview 'Te weinig aandacht voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis'.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids