Gilde Opleidingen start in september ook in Venray met opleiding Kraamverzorgende

In de regio Noord-Limburg  is er een groot tekort aan kraamverzorgenden. Daarom start Gilde Opleidingen tijdens schooljaar 2024/2025 ook in Venray met de bol-opleiding tot Kraamverzorgende. Dat meldt Gilde Opleidingen. 

In september 2023 ging er al een bol-opleiding tot kraamverzorgende in Geleen van start. Alleen was er in Limburg geen andere plek om deze opleiding te volgen. Gilde Opleidingen biedt studenten nu ook in de regio Noord-Limburg de kans om de opleiding Kraamverzorgende te starten in Venray.

Opleiding Kraamverzorgende 

De driejarige opleiding Kraamverzorgende specialiseert zich vanaf de eerste dag in de kraamzorg. Studenten richten zich vanaf het eerste leerjaar op de specifieke vaardigheden en kennis die ze nodig hebben om de gezinnen met een pasgeboren baby goed te ondersteunen. In het tweede en het derde leerjaar wordt er zoveel mogelijk gebruikgemaakt van een hybride leeromgeving. Dat gebeurt in samenwerking met regionale bedrijven. Studenten kunnen zich dan goed voorbereiden op het bedrijfsleven, de arbeidsmarkt en op het echte werk als kraamverzorgende.

Andere doelgroepen 

Mocht de doelgroep niet volledig aansluiten bij de wensen van de student, dan is er de mogelijkheid om ervaring op te doen bij andere doelgroepen. Of de student kan switchen naar de opleiding Verzorgende-IG. Studenten krijgen hierdoor juist een brede ervaring in de zorg.

September 2024 

Er wordt samengewerkt met regionale kraamcentra. De leerpunten die in het eerste jaar van de opleiding in Geleen benoemd weden, worden meegenomen in de voorbereiding van de opleiding in Venray. De eerste studenten starten met de opleiding vanaf september 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk